Lelijke aap, sh*t, kl**tzak… Pardon?!?!

Elke dag geniet ik van de leuke, grappige en soms wat gekke uitspraken van mijn kinderen.
Onze oudste heeft al wijze woorden voor een meisje van 4 jaar. De leukste verhalen komen voorbij. Soms lachen we er samen om omdat ze zelf al door heeft dat ze weer iets heel grappigs heeft verteld. En soms lach ik in mijzelf omdat ze wel heel erg serieus is. Er zitten ook minder leuke kanten aan, je kind hoort alles en gaat je napraten.(of anderen) Met als gevolg: lelijke aap, draak, K*T, kl**tzak, g*dverd*mme etc. Je kind heeft echter niet door dat het fout bezig is. Nou ja, niet altijd. In de meeste gevallen denkt je kind dat dit normaal is. Hij of zij heeft het jou (of een ander) immers horen zeggen. Soms klapperen je oren omdat je denkt: Hè?! Hoe kan hij/zij dit nou gehoord hebben, of van wie!? Het maakt niet uit van wie ze het gehoord hebben, maar je moet ze leren wat wel en niet gezegd kan worden. Je kunt het spelenderwijs proberen of heel direct.

Lelijke aap

Voorbeelden:

Spelenderwijs: Wat zeg jij nou? Dat is wel een beetje gek. En wat betekend dat dan?
Samen met je kind noem je het woord hardop, en vertel je dat het een scheldwoord is of een woord wat niet zo netjes is. Je praat er samen over, wat het is of wat het betekend. Zodra het kind door heeft dat het niet zo’n net woord is kun je zeggen dat het beter niet meer gezegd kan worden.
Direct: Ik hoorde dat je kl**tzak zei. Dat is niet zo’n net woord. Dit kun je beter niet meer zeggen.
Het maakt eigenlijk niet uit hoe je het probeert op te lossen. Het belangrijkste is dat je er samen overpraat. En niet alleen zeggen dat je kind dat woord niet mag zeggen maar vooral waarom niet. Duidelijkheid is het halve werk! Zelf ben je het goede voorbeeld. Je kunt natuurlijk een keer in een situatie komen waar je even moet vloeken. Probeer dan andere woorden te gebruiken zoals chips, potverdikkie etc. je in te houden of in een kussen te schreeuwen (werkt echt! ;-) )
Tip: Mochten er dingen op school gezegd zijn, en het is al opgelost… Begin er thuis dan niet weer over. Opgelost is opgelost voor kinderen. Mocht je er weer over beginnen, dan kunnen kinderen onzeker worden. Alleen bij uitzonderingen nog subtiel noemen. Je wil tenslotte ook niet dat je kind helemaal niks meer durft te zeggen op school. Het is ook een goed teken dat je kind op school “los” komt. Dit geeft aan dat je kind zich hier durft te laten zien en grenzen durft te verleggen.

Deel en laat iedereen zien dat je Hip & Moeder bent!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Hip & Moeder

Sandra – Eigenaresse van hipenmoeder.nl – Moeder van twee kids – Meisje (2010) Jongen (2013) – Blogt over van alles met betrekking tot het moederschap, lifestyle, food en nog veel meer hips! Informatief, vermakelijk en meestal met een flinke dosis humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge