Poffert

Poffert

Weer iets typisch Gronings!
En omdat ik vind dat we zulke gerechten er in moeten houden, deel ik dit heerlijke recept met jullie.

 

Poffert is een broodachtig boerengerecht.
Het wordt vooral in de wintermaanden gegeten omdat het zwaar valt.
Poffert wordt gegeten als warme maaltijd. Maar is ook heerlijk voor tussen de middag! Eigenlijk is het altijd lekker. :-)

Benodigdheden:

  • 500 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gr krenten
  • 125 gr rozijnen
  • 3 grote eieren
  • (Snufje zout)
  • Poffertvorm of tulband 26 cm  (in de kleinere Groningse dorpjes te koop bij o.a. Marskramer )

Laat de krenten en rozijnen in lauwwarm water een half uur weken, daarna de vruchtjes goed laten uitlekken en het weckvocht goed bewaren! (ongeveer een glas vol) Doe de vanillesuiker in een kom voeg daarna de op kamertemperatuur gekomen eieren toe en het weckvocht van de krenten en rozijnen. Dit alles moet met de mixer flink gemixt worden.

Nu het zelfrijzend bakmeel over het eimengsel zeven en met een houten lepel losjes er door roeren (niet met de mixer!).

De krenten en de rozijnen kunnen nu ook losjes worden toegevoegd. Het poffertbeslag moet nu gemakkelijk van de lepel lopen, zo niet dan kun je wat melk toevoegen. Doe alles in een ingevette poffertvorm,  (of tulbandvorm van 26 cm diameter). Sluit de trom af met het klemdeksel. Plaats hem midden in een grote pan met kokend water, zodat de poffertvorm voor de helft onder water staat. Sluit deze pan nu met een deksel af en laat de poffert in ongeveer anderhalf uur op een laag gedraaide warmtebron zachtjes gaar worden.

Snijd de poffert in plakken en giet er gesmolten (room)boter over. Nu nog wat bruine basterd suiker en smullen maar!

 

Deel en laat iedereen zien dat je Hip & Moeder bent!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone