Ongemakken na de bevalling

Elke vrouw krijgt er mee te maken, ongemakken na de bevalling.
Het wordt alleen niet vaak besproken. Omdat sommige vrouwen het gênant vinden en zich schamen of gewoon niet weten hoe ze het moeten bespreken.

Zelf heb ik mij hier overheen gezet. Natuurlijk zijn bepaalde dingen lastig en ongemakkelijk.
Maar als je er overpraat met je vriendinnen of andere moeders, merk je al snel dat het heel gewoon is om last te hebben van bepaalde ongemakken.

De meest voorkomende ongemakken zijn:

 • Aambeien

 • Urine verlies

 • Bloedverlies

 • Naweeën

 • Hechtingen

 • Kraamtranen

 • Stuwing

 

Aambeien
Tijdens de bevalling heb je moeten persen om je kindje in je armen te mogen sluiten. Helaas kan dit soms voor aambeien zorgen.
Aambeien zijn gezwollen uitgezakte bloedvaten, oftewel uitstulpingen rond de anus. Dit zorgt voor vervelende pijn en jeuk. Door je ontlasting zacht te houden verlicht je de pijn tijdens het wc bezoek. Ook moet je proberen zo min mogelijk te persen. Uit ervaring weet ik dat dit heel erg pijnlijk kan zijn. Ik heb verschillende zalfjes en zetpillen gebruikt. Maar zetpillen moet je niet willen, die moeten immers weer langs je aambeien en dit maakt het nog vervelender dan het al was. Zalfjes kunnen de pijn verzachten. Maar een aambei is niet alleen uitwendig. Ook binnen in je anus kun je last hebben. Wat mij enorm geholpen heeft is Curanol, een combinatie van pillen en zalf. Het werkt binnen 3 dagen!

 

Urine verlies
Na de bevalling kun je urine verliezen. Bijvoorbeeld tijdens het hoesten of niezen.
Dit komt doordat je bekkenbodemspieren tijdens de bevalling rekken. Er ontstaan dan kleine spierscheurtjes.
Je kunt hiervoor bekkenbodeoefeningen doen om zo je bekkenbodemspieren weer terug te brengen in hun oude staat. Mochten de problemen aanhouden, dan kun je het beste langs een bekkenbodemtherapeut gaan. Hij/zij kan je dan helpen om je spieren te trainen.

Gelukkig worden de urine druppels de eerste dagen opgevangen door je kraamverband. Maar na die tijd kun je speciale incontinentie verband gebruiken.

 

Bloedverlies
Na je bevalling ben je nog een aantal weken aan het “vloeien”. Je verliest in je kraamperiode veel bloed. In je baarmoeder zit nu een wond van de placenta. Ook verlies je stolsels. Dit is normaal.  Zijn ze groter dan een mandarijn of heb je het idee dat je te veel bloed verliest,  neem dan contact op met je verloskundige. De eerste dag is elk uur een vol maandverband normaal. (Kies altijd maanverband zonder plastic, bijvoorbeeld van Kotex. En gebruik GEEN tampons!) Daarna wordt het langzaam minder maar heb je nog wel een aantal weken last van bloedingen alsof je menstrueert. Meestal is dit na 5 weken voorbij.  Het geven van borstvoeding vermindert de bloedingen omdat je baarmoeder sneller krimpt. Dit heeft te maken met hormonen die vrij komen bij de borstvoeding.
Zolang je nog vloeit, mag je niet zwemmen of in bad. Dit is i.v.m. met bacteriën.

 

Naweeën Na je bevalling wordt je baarmoeder weer kleiner. Ongeveer 6 tot 8 weken na de bevalling heeft deze weer de normale grootte.
Het kleiner worden van de baarmoeder kan gepaard gaan met naweeën. Bij een eerste kindje heb je hier meestal niet zoveel last van. Soms heb je zoveel last van naweeën dat je er pijnstilling voor wilt gebruiken. Neem dan 2 paracetamol per keer, maar niet meer dan 8 per dag (per 24 uur). Heb je een snelle bevalling gehad? De kans is dan iets groter dat je last hebt van naweeën.

Als je borstvoeding geeft krimpt de baarmoeder sneller. Dit heeft te maken met hormonen die vrij komen bij de borstvoeding. De kans op ontstekingen neemt daardoor af. Daarnaast is het bloedverlies minder. Tijdens het geven van borstvoeding kun je extra last hebben van naweeën, vooral de eerste drie dagen. Zorg er daarom voor dat je blaas goed leeg is voordat je borstvoeding gaat geven.

Hechtingen
Dat je vagina gevoelig is na een bevalling is logisch. Ook als je geen hechtingen hebt kan je vagina de eerste paar dagen branderig aanvoelen (vooral tijdens het plassen), er zijn allemaal kleine haarscheurtjes in het baringskanaal, alsof het een grote schaafwond is.
Het kan zijn dat je gehecht bent. Doordat je bent uitgescheurd of doordat je een knip hebt gehad. Dit zorgt ervoor dat het vanonder extra gevoelig is. Wat mij geholpen heeft, is onder de douche plassen. Het warme water zorgt voor verlichting van de pijn en spoelt het ook gelijk weer schoon van onderen. Dit voorkomt dat je geen ontsteking krijgt. Verschoon ook regelmatig je kraamverband.

De kraamverzorgende zal zorgen voor een schoon toilet.
Wanneer je twee toiletten in huis hebt, hou dan één toilet alleen voor jou in de kraamweek.
Soms komt het voor dat een wond gaat ontsteken; deze wordt dan rood, gezwollen en er kan viezigheid uitkomen.
De kraamverzorgende overlegt dan met de verloskundige.

Er wordt tegenwoordig alleen nog maar gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Na 3 tot 4 dagen begint dit oplosproces en kunnen de hechtingen wat strakker gaan zitten en hierdoor trekken. Als hechtingen veel pijnklachten geven kunnen ze, afhankelijk van de manier van hechten, vanaf de 5e dag verwijderd worden. Dit geeft vaak veel verlichting. In principe lossen de hechtingen binnen 2 tot 3 weken (maximaal 6 weken) vanzelf op.

 

Kraamtranen
Tijdens en na de bevalling zoeken al indrukken, spanningen en emoties een uitweg. Het is dan ook helemaal niet raar als je je na de bevalling op het emotionele vlak een beetje wiebelig voelt. Deze emotionele evenwichtsverstoring uit zich meestal in huilbuien zonder duidelijke oorzaak en spanningen die je niet van je af kunt zetten. Als je deze gevoelens hebt, hoef je niet bang te zijn dat je de enige bent. Bijna 80% van alle vrouwen krijgt na de bevalling last van deze zogenaamde kraamvrouwentranen.

 

Stuwing
Een paar dagen na de bevalling worden je borsten ineens erg opgezwollen en gevoelig. Dit noem je stuwing. Stuwing is vervelend, want je kunt er veel last van hebben. ( je mag hiervoor paracetamol slikken.) Maar het hoort er nou eenmaal bij. Bovendien is het een goed teken want je weet nu dat je borstvoeding op gang komt!

Wat is stuwing precies:
Op de derde of vierde dag na de bevalling krijg je last van stuwing.

Je borsten zijn dan erg gespannen en gevoelig. Het voelt bijna alsof ze elk moment kunnen knappen.
Er kunnen ook wat druppeltjes melk uit komen. (Hiervoor kun je zoogcompressen gebruiken. Wel handig, bij sommige merken zitten plakkertjes op om ze op hun plaats te houden in je bh. De fijnste vond ik die van Natusan. Deze vormen mooi om je tepel.)


Het ontstaan van stuwing

Je borsten zwellen op doordat:

 • Er meer bloed naar je borsten stroomt.
 • Er meer vocht in je borsten komt te zitten.
 • De geproduceerde moedermelk wordt opgeslagen in je melkkanaaltjes.

Stuwing geeft een heel vervelend gevoel. Bij de minste aanraking spring je zowat in de lucht van de pijn. En doordat je borsten zo onder spanning staan, kan het gebeuren dat je baby je tepel niet goed in zijn mond kan nemen om te drinken. (eerst wat melk kolven helpt je baby weer om de tepel beter te kunnen pakken.) Je kunt dus best een paar lastige dagen hebben als je stuwing hebt.
Maar het goede nieuws is: na twee dagen is het over!

Hoe lang duurt stuwing?
Stuwing begint meestal op de derde of vierde dag na je bevalling. En het duurt ongeveer 12 tot 48 uur. Daarna gaat het vanzelf over.

Geen stuwing
Het kan gebeuren dat je geen last krijgt van stuwing. Maar dat betekent niet dat er iets mis is met je melkproductie. Ook als je geen stuwing krijgt, komt je borstvoeding gewoon op gang. Er is gewoonweg een kleine groep vrouwen die nooit stuwing krijgt.

Tips bij stuwing

 • Leg je baby vaak aan. Omdat hij/zij de melk uit je borst haalt, wordt de spanning minder.
 • Leg warme kompressen op je borsten voor en tijdens de voeding. Of douche je borsten vlak voor de voeding warm af.
  Dat bevordert de doorstroming en voorkomt dat je een verstopt melkkanaaltje krijgt. (uiteindelijk een borstontsteking, niet fijn ik weet er alles van!)
 • Staat er te veel spanning op de tepelhof? Masseer dan voorzichtig met je hand wat melk uit je borst. Of kolf een beetje melk af. Dan heeft je baby meer grip op je tepel.
 • Meestal past je bh niet meer als je stuwing hebt. Om je borsten toch iets te ondersteunen en te beschermen, kun je een hemdje aantrekken en dat omvouwen onder je borsten.
Deel en laat iedereen zien dat je Hip & Moeder bent!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone