Moeder zijn – Ritme en babytaal

Je bent moeder! Ja, lees het nog maar een keer en laat het tot je door dringen dat JIJ nu moeder bent van een fantastische zoon of dochter! (Of misschien zelfs al wel van meer kinderen.) Moeder zijn, hoe doe je dat nu eigenlijk? Veel “jonge” moeders vragen zich dit af. Want hoe plan je de dag in?, wanneer ga je eigenlijk zelf douchen?, Wanneer moet je kindje in bad?, ga je zelf nog even slapen of hecht je meer waarde aan dat leuke boek wat je nog hebt liggen. En de boodschappen, of het huishouden wie doet dat of beter gezegd wanneer doe jij dat? Allemaal vragen die voor jonge moeders herkenbaar en normaal zijn. Eigenlijk zijn er geen regels of richtlijnen van hoe moeder te zijn. Nee, je doet het gewoon! En het maakt ook niet uit dat je in het begin nog tot 14.00 uur in je pyjama loopt. Dit hoort er bij en is normaal voor elke moeder die voor het eerst een kindje heeft gekregen en zelfs na meerdere kinderen kan dit ook nog voorkomen. Alleen word je dan iets meer geleefd en zit je er al beter in dan wanneer één kindje hebt.

Geniet in het begin lekker van alle nieuwe dingen die op je pad komen. Want ja, het klopt echt! Zodra je een kindje hebt, hebben de dagen vleugels en vliegen ze voorbij. Natuurlijk heb je op den duur een ritme nodig. Je kunt er voor kiezen om je kindje een ritme aan te leren die het beste bij je past of om je kindje het ritme te laten bepalen.

Zelf keek ik altijd naar de behoeftes van onze kinderen. Ze geven tenslotte zelf aan wanneer ze iets nodig hebben. Daar hebben ze hun huiltjes voor die je op den duur uit elkaar kunt halen. Ja, ze hebben er verschillende. Honger huiltje, schone luier huiltje, ik ben moe huiltje, pijn huiltje etc. Aan de toon van je kindje kun je horen of hij/zij in paniek is, zeurderig is, boos is, pijn heeft etc. Lees je dit en denk je.. Ik hoor toch echt steeds het zelfde. Luister straks maar eens goed. Je baby heeft al 5 verschillende huil geluiden.

  • Neh = honger
  • Owh = slaap
  • Heh = ongemak, zoals een volle luier
  • Eh = een boertje dat in de weg zit
  • Eairh = pijn, zoals bij krampjes

Bijzonder hè? Vind je het nou erg interessant. Kijk dan eens op www.babytaal.nl En leer je baby nog beter kennen.

Soms komt het gewoon echt niet uit om naar de behoeftes van je kindje te luisteren. Bijvoorbeeld als je een afspraak hebt.
Dan kun je je kindje bijvoorbeeld eerder op bed leggen of eerder voeden. Of natuurlijk later. Het is maar net wat je zelf wil. En of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft,  je kan je kindje ook voeden als jezelf een hapje eet. Ook het slaapje kan je elders doen. Bijvoorbeeld in de auto, wandelwagen of in een campingbedje. Ze zeggen altijd: Hoe makkelijker jij bent hoe makkelijker je kind is. Ik denk dat dit deels wel waar is. Onze kinderen zijn eigenlijk altijd makkelijk geweest. In die zin, we konden ze altijd overal mee naar toe nemen. Alleen de jongste had wat moeite met zijn slaapjes ergens anders. Maar nadat hij dat bij ons op schoot in slaap viel konden we hem wel weg leggen. Dit is een mooi voorbeeld van aanpassen. ;-) Wij wiegden hem in slaap en hopla… Opgelost! Volg je gevoel, dan komt het helemaal goed.

 

Deel en laat iedereen zien dat je Hip & Moeder bent!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone