Zwanger, en nu?

Je zit waarschijnlijk met een grote glimlach op je gezicht. Terecht!
Want je weet net dat je in blijde verwachting bent.
Maar je zult ongetwijfeld ook vragen hebben.
Wat moet je allemaal regelen, waar moet je opletten, moet je extra vitamines nemen etc.
Hieronder vind je handige informatie over van alles wat er nu op je pad gaat komen.

 

Voeding en leefstijl
Vanaf het moment dat je zwanger bent, of eigenlijk al vanaf het moment dat je zwanger wil worden moet je gezonder gaan leven. Denk hierbij aan:

 • Stoppen met roken – Iedereen weet dat het ongezond is, maar het verminderd ook de vruchtbaarheid.
  Zowel bij mannen als vrouwen! Ook voor je ongeboren kindje is roken slecht.
  Door het roken wordt je placenta minder doorbloed. Hierdoor krijgt je kindje minder voedingsstoffen en zuurstof binnen.
  Wat de kans op een groeiachterstand vergroot. Is de groeiachterstand te groot dan heeft het kindje te weinig reserves om de bevalling goed aan te kunnen en kunnen er ernstige problemen optreden waardoor er blijvende hersenschade kan ontstaan of erger! Een ander risico van roken is dat tijdens de zwangerschap de placenta voortijdig los kan laten met als gevolg dat je kindje komt te overlijden. Stoppen voor de zwangerschap is dus zeker aan te raden!
 • Geen alcohol drinken. – Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Natuurlijk is het zo dat als je af en toe een glaasje alcohol drinkt, de kans het grootst is dat je een gezond kindje krijgt. Maar toch kunnen zelfs kleine hoeveelheden al schadelijk zijn. Als je alcohol drinkt, drinkt je kindje mee. Nadat je alcohol hebt gedronken, verdeelt de alcohol zich over je lichaamsvocht. De concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kindje wordt dan even hoog als dat van jezelf. Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken, dus ook wanneer de placenta nog niet volledig is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent. Gewoon stoppen zodra je voor een kindje wil gaan! Zo neem je geen risico’s.
 • Stoppen met drugs gebruik. – Drugsgebruik heeft invloed op de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van de ongeboren baby. Afhankelijk van de soort drug, zijn er verschillende risico’s. Er kunnen groeivertraging, neurologische schade, vroeggeboorte en het vroegtijdig loslaten van de placenta optreden. Ook is het mogelijk dat de baby aangeboren afwijkingen heeft door drugsgebruik (o.a. hartafwijkingen). Stoppen dus!
 • Foliumzuur slikken – Zo verklein je de kans op een neuraalbuis defect oftewel een open ruggetje.
  Je kan beginnen direct na het stoppen van de pil/of laten verwijderen van het spiraaltje. Het kan natuurlijk zijn dat je zwangerschap als verrassing komt, probeer dan zo snel mogelijk te beginnen met foliumzuur. (Ook wel vitamine B11 genoemd.)
  Neem pillen die beschikken over 0,4 milligram.  Bijvoorbeeld van Evasin, deze heb ik zelf altijd genomen. Erg handig, deze heeft strips met de dagen van de week! Slik de foliumzuur pillen tot je ongeveer 10 weken zwanger bent. Vanaf dan kun je overstappen op speciale vitamines geschikt voor zwangeren. Zelf nam ik vitamines en visolie. Toen nog van Centrum maar deze zijn niet meer verkrijgbaar. Je hebt ze bijvoorbeeld ook van Davitamon, Kruidvat of Etos.
 • Medicijn gebruik – In je zwangerschap zal over het algemeen worden afgeraden om medicijnen te gebruiken. Toch kan het zijn dat je medicijnen nodig hebt. Als je medicijnen gebruikt, overleg dan altijd vóór je zwanger wil worden wat de consequenties zijn voor je kindje. Misschien kunnen er andere medicijnen worden voorgeschreven die wel mogen in combinatie met zwangerschap, of kunnen ze tijdelijk worden verminderd. Alleen paracetamol kan voor een kortdurende periode zonder bezwaar worden gebruikt.
 • Overgewicht – Door overgewicht is er vaak een verminderde vruchtbaarheid. Overgewicht zelf geeft geen complicaties tijdens de zwangerschap. Overgewicht geeft echter wel meer risico op een hoge bloeddruk en op een hoge suikertolerantie (voorstadia van diabetes mellitus oftewel suikerziekte) tijdens de zwangerschap. Een hoge bloeddruk en een hoge suikertolerantie geven complicaties voor je ongeboren kindje. Een hoge bloeddruk zorgt vaak voor een groeiachterstand. En een te hoge bloeddruk kan ook voor jou schadelijk zijn. Je kunt dan een zwangerschapsvergiftiging of een HELLP ontwikkelen. Het HELLP-SYNDROOM is een ernstige zwangerschapsvergiftiging met mogelijke beschadigingen van nieren, lever en hersenen tot gevolg. Een gestoorde suikerhuishouding zorgt ervoor dat je kidnje gewend raakt aan hogere bloedsuikers, hierdoor kan het geboortegewicht toenemen. Na de geboorte kan je kindje moeite hebben om zijn of haar eigen bloedsuikers op peil te houden en dan moet hij of zij worden opgenomen op de couveuse afdeling. Ook de bevalling kan gecompliceerd worden door ernstig overgewicht. Overleg daarom altijd met een specialist wat je het beste kan doen om zwanger te worden en gezond zwanger te blijven.
 • Iets ouder – Ben je ouder dan 35 jaar? Meestal verloopt de zwangerschap dan zonder problemen.
  Het kan wel iets langer duren voordat je zwanger bent. Ook heb je iets meer kans op een miskraam en problemen tijdens de zwangerschap. Of op een kindje met een chromosoomafwijking zoals het downsyndroom. Je kunt er voor kiezen om een prenatale screening te doen.

 

Regelen
Nu je weet dat je zwanger bent, moeten er dingen geregeld worden. Niet allemaal direct, maar wel geleidelijk aan.
Je moet Bijvoorbeeld:

 • Je huisarts inlichten. – Mocht je medicijnen slikken, krijgen of ziek worden dan weet hij/zij er van.
 • Een verloskundige uitzoeken (Mits je onder begeleiding bent bij een gynaecoloog. )
 • Je tandarts inlichten – Dit is handig voor het geval ze nog röntgen foto’s willen maken.
 • Je werkgever inlichten. – Zo kan hij/zij er rekening mee houden tijdens het werk, maak ook vervanging regelen tijdens je zwangerschapsverlof. Maar bijvoorbeeld ook na die tijd. Mocht je borstvoeding geven, dan moet hij/zij zorgen voor een geschikte kolf ruimte.
 • Vruchtje erkennen – Als jullie niet getrouwd zijn is het handig als je partner het vruchtje erkent. Want je bent als biologische vader niet automatisch de officiële vader van het kind.  Het vruchtje erkennen regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Bij erkenning ontstaat er een juridische band tussen de vader en het kind: de familierechtelijke betrekking. De vader is dan verplicht om zijn kind te onderhouden. Doe dit niet te laat! Zo rond de 20 weken is prima. Let erop dat je als moeder mee moet. (Sowieso bij jullie eerste kindje. ) Jullie moeten beiden beschikken over een geldig legitimatiebewijs.
 • Kraamzorg regelen – Vraag na bij je verzekering hoe het geregeld is met de kraamzorg. Mag je zelf een organisatie kiezen of kiezen zij eentje uit. Ook kun je nagaan op hoeveel uren je recht hebt. Mag je zelf kiezen: Kijk goed welke organisatie het beste bij je past. Hebben ze borstvoedingsdeskundigen, geven ze babymassages, hoe gaat het er in drukke periodes aan toe, krijg je een stagiaire  etc.
 • Kinderopvang uitkiezen – Het is nog lang niet zover, maar wel handig om over na te denken. Gaan de opa’s en oma’s oppassen, komt er een gastouder, gaat je kindje naar een kinderdagverblijf. Zoveel keuzes! Kijk goed wat het beste bij jullie past.
 • Een naam kiezen – Belangrijk, samen een naam uitzoeken. Waarschijnlijk hebben jullie beide wel een paar leuke in gedachten. Maar samen tot de juiste komen is soms lastig. Schrijf bijvoorbeeld beide een top 5 op. Wie weet zitten er een paar de zelfde bij.
  Kijk ook goed naar de afkortingen van de naam. Zodat je kindje later niet gepest wordt. En ook niet geheel onbelangrijk, kan je kindje later zijn of haar naam makkelijk zeggen of schrijven?
 • Ziektekostenverzekering regelen – Binnen 4 maanden na de geboorte moet je je kindje verzekerd hebben. Dus jullie hebben nog even!
  Maar het is wel belangrijk dat je kindje ook verzekerd wordt.
 • Aangifte bij de gemeente doen – Ook dit duurt nog even. Maar binnen 3 dagen na de geboorte moet je ( partner) je kindje aangeven bij de gemeente, Burgerlijke Stand van de gemeente waarin je kindje geboren is.  Dit kan dus een andere gemeente zijn dan de gemeente waar je zelf woont! Vergeet je legitimatiebewijs, trouwboekje en de gegevens van je pas geboren kindje niet. (in alle drukte en van de zenuwen kun je nog wel iets vergeten.. ;-) )
 • Bevallingsplan maken – Niet iedereen doet het maar sommige vrouwen worden er rustig van als ze alvast het één en het andere op papier hebben staan. In een bevallingsplan kun je je wensen zetten. Denk hierbij aan: Mogen er foto’s of video opnames gemaakt worden, wil je pijnstilling, wie mogen bij de bevalling zijn, in welke houding wil je bevallen, wensen met betrekking tot je geloof, hoe om te gaan met je pasgeboren kindje (navelstreng doorknippen, lichamelijk contact of voeding.) etc. Uiteraard weet je nooit hoe je bevalling gaat, dus echt plannen kun je niet. Maar het helpt je wel op weg! Schrijf je bevallingsplan in makkelijke zinnen, zodat de hulpverleners het snel kunnen lezen. Maximaal 1 A-4tje.  Zet je belangrijkste wensen boven aan, zodat deze sowieso gelezen worden.
 • Geboortekaartjes uitzoeken- Leuk klusje, want er zijn nogal wat kaartjes waar je uit kunt kiezen. Digitaal, uit boeken of misschien wil je zelf een kaart ontwerpen?  Één tip: Gekozen? Verander niet meer! Dit scheelt stress op het laatste moment. ;-)
 • Meedoen aan Moeders voor Moeders – Om het makkelijk te houden: Dit is een organisatie die jouw urine in de eerste 12 weken verzamelt om andere vrouwen te kunnen helpen om ook zwanger te worden. Voor meer informatie kijk dan op hun website.  Zelf heb ik alleen bij de jongste mee gedaan. Bij de oudste vond ik het te spannend. Gaat het allemaal wel goed? Zien de buren die blauwe flessen niet staan. Nee, ik was toen te onzeker. Bij de jongste heb ik wel meegedaan, je weet immer al hoe je zwangerschap in grote lijnen gaat. En zo heb ik meegeholpen om andere vrouwen ook een kans te geven een kindje te krijgen.
 • Dagboek bij houden – Houd een dagboek bij. Voor jezelf maar ook voor je kindje. Zo kunnen jullie later samen nog eens terug kijken of lezen. Schrijf over je gevoelens, je regel dingen, bezoekjes aan de verloskundige, plak echo’s in je boek, buikfoto’s etc.
 • Cursus volgen – Tijdens je zwangerschap kun je verschillende cursussen volgen. Yoga, gym, zwemmen er is van alles! Niks moet, het mag!

Wat moet je veel regelen hè? Gelukkig heeft moeder natuur het zo geregeld dat je kleine eerst zo’n 40 weken in je buik mag groeien en ontwikkelen. Genieten van deze bijzonder tijd die komen gaat. Want na de 20 weken vliet de tijd!

Deel en laat iedereen zien dat je Hip & Moeder bent!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone