Zwemles

Waar let je op bij het kiezen van een zwemschool? Wat zijn de kosten? Vanaf welke leeftijd is het aan te raden?

Je hebt vast allemaal vragen die in je op komen. Logisch! Het is weer een nieuwe fase die je in gaat en je moet je kindje weer een stukje los laten.

zwemles spullen

Onze oudste (5) begint direct na de zomervakantie.  Wij hebben dus recent in de zelfde situatie gezeten. Hieronder zal ik je vertellen waar wij opgelet hebben, wat de kosten (kunnen) zijn etc.

Vanaf wanneer starten?
Uiteraard hangt dit af van je eigen wensen en je financiële situatie. Sommigen beginnen met baby zwemmen en stromen zo door naar de echte zwemlessen. Dit was ook mijn idee. Maar dat liep anders!

Je mag bij de meeste zwemscholen vanaf 4 jaar of soms al met 3,5jaar beginnen. Maar tussen mogen en kunnen zit verschil.

De ideale leeftijd ligt rond de 5 a 6 jaar. Vanaf deze leeftijd hebben kinderen de kracht om ook echt te kunnen gaan zwemmen. Daarbij komt, als ze direct het eerste schooljaar starten zijn ze vaak moe en onder de indruk van school. Zo kan het zijn dat je langer bezig bent met zwemlessen.

A,B en C?!?

Tegenwoordig is het aan te raden om A,B én C te halen. Dit omdat er tegenwoordig zwemparadijzen, wildwaterbanen en andere vormen van recreatie in, op en bij het water zijn. Vroeger had je een andere manier van zwemmen en dus heb je tegenwoordig andere vaardigheden nodig.  Het nieuwe zwem-ABC is in 1998 ontwikkeld.

Gekocht bij de Kruidvat

Waar let je op?
Ook dit is erg persoonlijk. Iedereen heeft andere verwachtingen en andere eisen.
Hieronder punten waar wij naar gekeken hebben.

* Is de zwemschool dichtbij?
Omdat wij twee kinderen hebben, hebben wij gekeken naar zwemscholen in de buurt. Zodat we niet te veel heen en weer hoeven met twee kinderen. En omdat het op een dag is dat ik mee ga, moet het sowieso op de fiets te doen zijn. Nu kan ik zelfs lopend! Ideaal.

* Hoe groot zijn de groepen?
Dit vind ik een hele goede om naar te kijken. Je vertrouwd je kind toe aan een ander, dus voor mijn gevoel moeten de groepen dan niet te groot zijn. Om de kwaliteit van het zwemmen te behouden maar ook om vertrouwen tussen kind en zwem juf of meester te versterken. Bij de zwemschool waar onze oudste nu gaat zwemmen, zijn de groepen max. met 6 kinderen.

* Humor
Het klinkt misschien wat gek, maar humor kan kinderen heel erg stimuleren. Uiteraard is zwemmen leren een serieuze zaak. Maar als het met een dosis humor net wat leuker gemaakt kan worden, graag!

Kosten
Hou je vast, het is niet meer zoals vroeger dat je alleen een zwemkaart hoeft te betalen en daarna kunt gaan zwemlessen. Je komt zeker rond de €1000,- uit. Eerlijk gezegd schrokken wij nogal van de bedragen die we voorbij zagen komen. En ik kan mij heel goed voor stellen dat dit veel mensen tegen houdt. En daarnaast heeft niet iedereen hier geld voor. Terwijl dit gewoon erg belangrijk is! Ik ben voor schoolzwemmen! Hopelijk komt dit weer terug in de toekomst. Elk kind verdiend het om veilig bij water spelen.

Deel en laat iedereen zien dat je Hip & Moeder bent!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone