Niet door slapen / KISS syndroom

Wij kunnen wel zeggen dat wij ervaringsdeskundigen zijn! Onze jongste heeft nog nooit goed geslapen en hij wordt in september 2!
Vanaf het begin werd hij eigenlijk altijd wel een paar keer per nacht wakker. Dit is in de baby periode iets wat je weet en iets wat heel normaal is. Maar na maanden had hij nog steeds geen ritme. En geloof mij, wij hebben veel geprobeerd! Lees maar eens mee:

 • Fysiotherapie en manueel therapie – Omdat de moeder natuur van mijn lichaam achter snelle bevallingen staat, zijn beide kids enorm snel ter wereld gekomen. Ik denk dat veel vrouwen hier voor tekenen. Maar dit heeft ook zo zijn nadelen. Voor mijzelf maar ook zeker voor het kind. Onze kinderen hebben door de snelle bevalling beide “schade” opgelopen. De oudste heeft sowieso het KISS syndroom (gehad, ze is dankzij fysio en manuele therapie flink gegroeid! En komt nu op school goed met haar leeftijdgenoten mee.) KISS staat voor: Kop gewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie Met als veel voorkomende symptomen:
  • slaapproblemen
  • asymmetrie in motorische kenmerken (altijd op één kant slapen, asymmetrische arm of beenbewegingen, bewegingen slechts langs één kant kunnen uitvoeren, bij borstvoeding steeds één kant verkiezen).
  • hyperextensie (de rug overmatig strekken) bij zowel liggen als staan
  • scheve, afgeplatte schedel
  • veel huilen (niet of nauwelijks te troosten)
  • al met zeven maanden de wil om te staan
  • niet willen kruipen (billenschuiver)
  • wil niet graag geknuffeld worden
  • druk, onrustig, driftig
  • matige spraakontwikkeling
  • koude handjes en voetjes
  • moeizame ontlasting
  • protest huilen (o.a. bij aan en uitkleden)

Onze oudste had dit bijna allemaal, alleen zij sliep gelukkig wel goed. Zware ongezellig tijden overdag. Maar gelukkig knapte ze na haar tweede enorm op. En nu ze 4 is, is ze een leuke vrolijke meid geworden die qua motoriek niet meer onderdoet aan haar leeftijdsgenootjes.

Ook de jongste had kenmerken. Niet zoveel als de oudste maar het slapen is een ramp en hij lag bijna altijd met zijn hoofd tegen zijn rug aan. Je kan je wel voorstellen dat dat er niet zo prettig uit ziet. Een baby’tje wat met zijn achterhoofd probeert zijn rug te raken. Brrr…. Ik krijg er weer een naar gevoel van als ik hier aan denk. En zo zijn wij dus wederom bij fysio en manueel therapie terecht gekomen. Al na een tijdje waren zijn problemen opgelost en is hij motorisch enorm sterk geworden.
We hoopten dat hierdoor de nachten ook beter zouden gaan. Helaas had meneer er nog steeds geen zin in. Verder met uitzoeken wat zou kunnen helpen. Inmiddels was hij 1 jaar!

 • Ritme – Wij zijn het soort mensen die ritme hebben, maar vooral kijken naar wat het kind nodig heeft. Bij de oudste was dit prima. Maar de kleine man schijnt iets meer structuur nodig te hebben vóór zijn nacht begint. Ritme hebben wij dagelijks met onze vaste momenten zoals: Opstaan, ontbijten, fruit momentje, spelen, lunch, middagslaapje etc. Maar we wouden bij hem de nadruk leggen op het ritme voor zijn nacht slaapje. Deze moeten we hem aanleren om zo te laten weten dat de dag voorbij is, en het tijd is voor het slapen. Hij is een jaar lang op schoot in slaap gevallen, dus zie dat er maar eens uit te krijgen! Doorzettingsvermogen was wel een vereiste, want er werd echt wat afgeschreeuwd. Want dit was absoluut geen huilen meer. Na het warme eten begon ons “avontuur”.
  Kleine man werd gewassen, pyjama aan getrokken, zijn laatste flesje werd gegeven (hierdoor viel hij altijd in slaap en konden we hem zo weg leggen) en nu proberen hem dus wakker te houden. Want hij moet leren om zelf in te slapen. Zodra we zagen dat hij in slaap ging vallen stopten we even met voeden. Zodat hij even boos werd en hij hierdoor weer wakker was. De eerste keer wegleggen was een ramp! Maar de aanhouren wint! Huilen is tenslotte goed voor de longen. Ondertussen konden wij de oudste op bed brengen. Zodra zij er lag ging één van ons bij ons schreeuwende mannetje kijken. We legden hem terug in bed en probeerden rusten te vertellen dat de dag voorbij was en er morgen weer een leuke dag is. Maar het nu echt tijd was om te gaan slapen. Zo ging dit wel eventjes door. We zijn meerdere malen bij hem geweest en na dagen merkten we dat het aantal bezoekjes minder werd. Pittig, maar wel nodig. Ik geloof dat het een week of ander half geduurd heeft voordat hij er vrede me had. Maar het wegleggen is gelukkig nu zonder problemen. Op enkele uitzondering na dan. Ritme voor het slapen gaan werkt dus echt! We zijn er nog niet, want hij werd nog steeds wakker in de nachten.
 • Huisarts – Om zeker te weten dat ons mannetje medisch in orde is, toch een bezoekje bij de huisarts gebracht. Deze vertelde dat hij medisch oké is en het ene kind gewoon beter slaapt dan het ander. Ja, dat is ook zo. Maar het neemt niet weg dat deze moeder ook oververmoeid raakt. Want ik ben degen die er altijd uit gaat. Mijn man moet tenslotte de volgende dag weer aan het werk. Gelukkig heeft het dan zo moeten zijn dat ik op de donderdag na thuis ben.
 • Nachtvoeding eraf – Ja, ik weet het. Waarom hebben we het zover laten komen dat hij de nachten nog een flesje krijgt…?!
  Nou, heel eerlijk: hij sliep na zijn flesje direct weer. Maar dit is natuurlijk niet de oplossing. Hij moet het zelf gaan doen.
  Dus, hop, flesje eraf en weer terug bij het ritme. Terug in bedje leggen, vertellen waarom en weer weg. Dit heeft ook wel weer een week geduurd voordat hij dit door had. Maar ik had hem toen gelukkig zover dat hij met een aai over zijn bol vrede had. Maar meneer was nog steeds een paar keer per nacht wakker. Pppfff… Ik werd er ook niet gezelliger op. Dus, toch maar verder kijken hoe dit op te lossen.
 • Paragnost – Niet iedereen zal dit stukje geloven of überhaupt gaan proberen. Maar wij hadden al een tijdje het idee dat er wel eens “iemand” extra bij ons in huis zou kunnen zijn. Kinderen voelen meer dan wij. Dus, toch maar een gokje gewaagd. Er was inderdaad bezoek. Een vrouw die ons beschermd is aanwezig bij Stan. Het mannetje werd dus min of meer wakker van energie van deze persoon. De paragnost vertelde dingen die ze niet kan weten dus wij waren om. Ze wist bijvoorbeeld hoe zijn bedje stond, dat hij op dat moment verkouden was en nog meer dingen. Zijn bedje moest sowieso anders, hij zou zich opgesloten voelen. Achteraf niet zo gek, want we hadden hem ingeboeuwd bij ons op de kamer om zo de oudste niet waker te maken. Dit hebben we snel veranderd.
  En ja hoor, de eerste nacht nadat we dit veranderd hadden, sliep meneer door! Wij geloofden het ergens niet maar ook de tweede nacht doorslapen was een feit. Bijzonder. Maar het leek te werken. Een week ging dit goed. Maar ook nu werd hij weer wakker in de nacht. Tijd om hem op een eigen kamer te leggen. Eigenlijk is hij sindsdien beter gaan slapen. Ook omdat wij hem minder snel horen en hem dus langer laten huilen. Maar waarschijnlijk ook door het feit dat hij nu zijn “eigen” plekje heeft. Hij moet nog steeds zijn kamer gaan delen met zijn zus, maar dat komt nog wel.
 • Pedagoog – Het consultatiebureau rade ons een pedagoog aan. Ik kom zelf uit de kinderopvang dus ik vond dit lichtelijk een belediging. Maar vooruit, misschien zag zij dingen die ik niet zag. Met zijn allen naar het gesprek. Al snel werd duidelijk dat zij ook stuurde op ritme. Dus, na twee gesprekken ook hier voor bedankt. Want dat ritme hadden we al. Hij moest alleen nog van zijn wakker worden af.
 • Druiven suiker – Je leest het goed. Druiven suiker! Omdat we het idee hadden dat er iets nog niet helemaal lekker zat hebben we dit geprobeerd. Het kan zo zijn dat je bloed suiker spiegel in de nacht te snel daalt. 3 schepjes druiven suiker in de laatste fles zouden kunnen helpen. Nou, perfect! Hij slaapt door! Weken achter elkaar slaapt hij beter. Met af en toe nog een drama nacht.. Maar hij heeft het door. Eindelijk! Hij is nu ruim 1,5 jaar dus mijn energie kan ook wel een oppepper gebruiken. P.s. inmiddels slaapt hij zonder druiven suiker ook beter.

Meer informatie over KISS of KIDD (latere leeftijd) vind je op www.kisskids.nl

Deel en laat iedereen zien dat je Hip & Moeder bent!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone