Huis, tuin en keuken tips / Kinder-EHBO

In de kinderopvang en nu thuis, heb ik al het één en het andere meegemaakt. Allereerst wil ik jullie sowieso aanraden om je te verdiepen in de eerste hulp speciaal gericht op kinderen. Of beter nog, een cursus Kinder-EHBO te volgen. Want bij kinderen gaat dit er toch net iets anders aan toe dan bij volwassenen. En niets is fijner voor je kind om geholpen te kunnen worden door mama (of papa, ik weet dat er ook papa’s mee lezen. ;-) ) Uiteraard kan iedereen wel pleisters plakken en waarschijnlijk ook nog wel verbinden. Maar wat nou als je kind zich verslikt, iets giftigs binnen krijgt of zich verbrand? Dan is de basis kennis toch wel erg fijn!

Hieronder geef ik jullie wat tips. Zodat jullie in ieder geval al iets op weg zijn betreft kinder-EHBO en andere huismiddeltjes die kunnen helpen bij bijvoorbeeld een verkoudheid of berg.

Tand door de lip – Lippen bloeden snel en vaak ziet dit er heftiger uit dan het daadwerkelijk is. Veel mensen geven dan een glaasje water. Dit kan prima, alleen als je kindje dit in zijn of haar buikje krijgt, kan het hierdoor misselijk worden. Ook wordt door water het bloed dun en stopt het hierdoor niet met bloeden. De tip die ik wil geven is: een suikerklontje of een hap suiker geven. Dit stopt het bloeden en smaakt voor de kinderen ook nog eens aangenaam. Misschien niet zo verantwoord, maar wel een snelle en lekkere oplossing!

Een bult – Alle kinderen botsen of vallen wel eens. Met als resultaat een ei/bult op het hHuis tuin keuken tipsoofd. Een snelle manier om dit te voorkomen is een koud washandje op de plek te houden waar het kind op gevallen is. En daarna kun je er boter op smeren. Zo trekt de bult weg.

Brandnetel blaren – Als de kinderen heerlijk buiten spelen, komt er een keer een dag dat ze per ongeluk in de brandnetels terecht komen. Erg vervelend gevoel! Dit kun je snel verhelpen om wat azijn op de blaren te deppen. Natuurlijk heb je buiten ook de weegbree plantjes, maar die helpen niet zo goed en zo snel.

Verbranding – Bij verbranding maken mensen vaak de fout om kleding uit te trekken. Doe dit nooit! Je kunt hierdoor de huid beschadigen. Stel, de kleding is aan de huid gesmolten, dan trek je de huid kapot. Maar luiers moeten wel direct uit! (Alleen als de vloeistof over de luier is gevallen.) De luier neemt de hete vloeistof op en kan zo de brandwonden verergeren. Als je kind zich verbrand op wat voor manier. Zet hem of haar dan direct onder een lauw warme douche. Geen koude douche dus! Dit is om onderkoeling te voorkomen. Bij kleine oppervlakten kan koud koelen minder kwaad. Maar lauw wordt vaak aangeraden om het dragelijker te maken. De blaren mag je niet doorprikken. En bel altijd de huisarts of 112.

Een schaafwond – Schaafwonden kun je beter niet schoonmaken met watten. Deze kunnen in de wond terecht komen. Een washand/theedoek deppen en gewoon stromend water is beter. Zo haal je het vuil uit de wond. Grind kun je verwijderen met een steriele pincet. Een schaafwond kun je het beste aan de lucht laten drogen. Door er een pleister op te plakken is de kans aanwezig dat je de korst los trekt bij het verwijderen en de wond weer open gaat.

Rode billetjes – Alle baby’s krijgen er wel last van. Soms zo erg dat de biljetjes open zijn en gaan bloeden. De tip: Maïzena! De biljetjes en het omliggende gebied gewoon insmeren en het trekt al snel weer weg. P.s. Sudocrem mag niet gebruikt worden bij kapotte biljetjes! Wel erg fijn om luieruitslag te voorkomen.

Verkoudheid – Erg sneu als je kleintje vol zit. Het klinkt gek, maar als je kindje borstvoeding krijgt, kun je wat gekolfde melk in zijn of haar neusje doen hier zitten tenslotte de beste antistoffen in die er zijn! Geen grapje! Het werkt echt, bij de jongste als tip gekregen van het Consultatiebureau, ja, ja.. zijn ze toch nog ergens goed voor. ;-) Wij gebruiken bij heftige verkoudheid zoutoplossing van Bexedyl, wel pas na de eerste 6 maanden. Niet fijn om het in te brengen maar het helpt wel. Ook en ui naast het bed, bedje ophogen (hier gebruik ik de vijftig tinten grijs boeken voor! Grinnik.. wat een slecht verhaal zeg, ben ik te nuchter voor! Haha.. Kom ik ooit nog op terug!) of Luuf kan helpen. Bij Luuf kan het alleen zo zijn dat je kindje door de sterkte geur nog meer last krijgt van benauwdheid.

Berg – Oftewel schilfertjes op het hoofd huidje. De tip die je veel hoort is babyolie zachtjes in masseren en laten inwerken. Na een nachtje kun je de meeste schilfer hierna zo weg kammen. Mijn voorkeur gaat uit naar Bumblies shampoo. De Bumblies babyshampoo heb ik één keer gebruikt en tijdens het douchen kon ik de schilfers er al uit kammen.

Droge huid – Sommige kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Wasmiddel kan een rol spelen, voeding, maar ook de hoeveelheid douche beurten of bad momentjes. Onze oudste heeft veel gespuugd dus zij moest elke dag in bad, en soms wel vaker dan één keer. Dit zorgde voor een droge huid. En gewone lotion hielp dan ook niet om haar huidje zacht en soepel te houden. Wij kregen voor haar extreme plekken Cetomacrogol. En voor haar huidje gebruikten wij Sabai olie. Heerlijke geur en fijne olie van natuurlijke ingrediënten.

Niet kunnen poepen – Bij kinderen is dit meestal psychisch, omdat ze bijvoorbeeld iets spannend vinden, er verandering komen binnen het gezin, ze naar school moeten of het meest voorkomende: het poepen heeft een keer pijn gedaan. Hierdoor kunnen ze de keutel gaan tegenhouden waardoor ze last krijgen van verstopping. Maar om ze wat te helpen om de ontlasting soepel te houden, helpen de volgende middelen: twee kiwi’s in de ochtend, tomaten eten, glaasje lauw water voor het ontbijt, of elke ochtend een hap kokosolie. Het proberen waard!

Hopelijk hebben jullie iets aan de bovenstaande tips. Maar het belangrijkste is: Volg altijd je moeder gevoel! Als iets te lang duurt of als je iets echt niet vertrouwd, bel dan gewoon de huisarts!

Deel en laat iedereen zien dat je Hip & Moeder bent!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone