De veelzijdigheid van de kookwekker

” Triiiiiing, tijd om op te ruimen!  “


Dat je met een kookwekker kan timen tijdens het koken en bakken wist je vast al, maar hij is ook ideaal om bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van je kind(eren) te trainen! Vandaag deel ik wat tips. Want ik vind dit een uitstekend hulpmiddel bij het opvoeden.

Kookwekker opvoed tips

  1. Opruimen – Het aankondigen van opruimen is voor elk kind fijn. Als je erbij vertelt dat over bijvoorbeeld 5 minuten het wekkertje gaat en je dan graag wilt dat er opgeruimd wordt, heb je grote kans dat het ook daadwerkelijk gebeurt! (Er zijn natuurlijk uitzonderingen ;-) )
  2. Douchen – Al iets ouder? Dan kunnen ze prima zelfstandig douchen. Zet de kookwekker en zeg dat de douche uit mag (moet) als de wekker gaat. Hier werkt het bij beide kids prima! (Bij de jongste moet ik nog wel zelf de douche aan en uit zetten…)
  3. Aankleden – In de ochtend kan het soms zijn dat je niet altijd zin en tijd hebt om beide kids aan te kleden, hierbij komt dat ze dit op zekere leeftijd prima zelf kunnen. Treuzelen ze nog wel eens? Zet dan de wekker en vertel dat ze binnen een bepaalde tijd klaar moeten zijn en dat ze daarna bijvoorbeeld nog even tv mogen kijken of mogen kiezen wat voor extraatje er in de broodtrommel gaat.
  4. Tandenpoesten – Ook bij het tandenpoetsen is de kookwekker erg handig! Je leert de kinderen zo goed en lang genoeg tandenpoetsen.
  5. Eten – Eeuwige treuzelaars tijdens het (warme) eten? Uiteraard bevorder ik het rustige eten, maar extreem langzaam hoeft natuurlijk ook niet. ;-) En hoe fijn is het dan om na een tijdje toch de wekker te zetten en je kindje zo zijn of haar bord nog te laten leeg eten.
  6. Lezen – Leren lezen is een hele kunst en zodra je kind dit redelijk tot goed onder de knie heeft, kun je gaan tempo lezen. Zet de wekker en geef aan hoever hij/zij moet zijn of hoeveel woorden hij/zij gelezen moet hebben. (Overleggen met de leerkracht is hierin natuurlijk wel handig!)

Structuur en handig

Zoals je leest zijn er verschillende manieren om de kookwekker toe te passen in je opvoeding. Ik vind het zelf erg fijn en merk aan de kinderen dat ze hier ook baad bij hebben. Dit zal te maken hebben met de structuur, maar ook zeker met het feit dat ze weten waar ze aan toe zijn. Bijna dagelijks komt de wekker dan ook van pas. Natuurlijk niet altijd voor alles wat ik hierboven heb genoemd, maar zeker bij het douchen en het treuzelen! Gebruik jij hem ook? En zo ja, waarvoor?

Deel en laat iedereen zien dat je Hip & Moeder bent!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Hip & Moeder

Sandra – Eigenaresse van hipenmoeder.nl – Moeder van twee kids – Meisje (2010) Jongen (2013) – Blogt over van alles met betrekking tot het moederschap, lifestyle, food en nog veel meer hips! Informatief, vermakelijk en meestal met een flinke dosis humor.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge